Læs først: "web - Skriv indlæg". Denne vejledning bygger direkte ovenpå.

Dernæst ...
Overvej, hvor billederne skal placeres: Her på serveren - eller udenfor - måske på Picasa ? Hvis du har en lang stribe fotos fra et stævne, er det sidste klart at foretrække. Picassa-løsningen bliver beskrevet i en anden vejledning.

Ok - Vi antager, at du har et billede til et indlæg, som du gerne vil have liggende her på serveren. Læs hele denne vejledning igennem, inden du går i gang.

Processen kan deles i 3 skridt:

A - Forbehandling af billedet
B - Upload til serveren
C - Placering og finpudsning


A - Forbehandling af billedet

Inden du uploader billedet, skal det passes til i størrelse: Åbn det i et billed-program og sørg for at zoom er 1:1 (100 %) - og skalér det ned ("resize") til en størrelse, som passer til hjemmesiden.
Pas på at du arbejder med en kopi, eller gemmer under et nyt navn, så du bevarer originalen uspoleret!

Dette er et ret stort billede, hvis det skal fungere sammen med teksten - 400 x 300 pixels. Det kan kun gå, når indlægget præsenteres i fuld bredde.

Næste eksempel er nede i 300 x 225 pixels

Og det sidste er på kun 200 x 150 pixels. Det vil også kunne fungere "over stregen" - dvs. i de øverste linjer, som evt. vil kunne optræde i to spalter. (Grænsen går ca. ved en bredde på 250 pixels.)

 


B - Upload til serveren

Nu skal du oprette dit indlæg, som beskrevet i ovennævnte vejledning. Lav først alle de forskellige indstillinger, og skriv teksten, som hører til billedet.

Placér markøren i teksten, der hvor billeder omtales - et godt sted er umiddelbart foran det pågældende afsnit. Nu er du klar til at uploade og indsætte dit billede.

Klik på [Billede]. Det medfører dette skærmbillede (detaljerne kan variere):

 

 

Det er vigtigt, at du gemmer dit billede det rigtige sted - ellers går der ged i overblikket! Du kan ikke selv slette eller flytte et billede på serveren.
Følg derfor disse punkter nøje:

1 - Vælg først den mappe på serveren, hvor billedet skal ligge.

Hvis det er et opslag til opslagstavlen, en "husker" om at melde sig til divisionsmatch, eller lignende midlertidigt - så læg billedet i en af undermapperne til mappen Temp: De hedder SlettesJan, SlettesApr, SlettesJuli og SlettesOkt. - Vælg en mappe, som lyder til at give billedet en passende levetid, så sørger WebMaster for, at de ikke ligger og fylder til tid og evighed.

Hvis indlægget er f.eks. en beretning fra et stævne - eller andet, som vi normalt vil gemme, selv når den første aktualitet har lagt sig - så skal billedet snarere i en undermappe til mappen Medlemmer: Alle medlemmer med password skulle gerne have en undermappe med deres navn.

De øvrige top-mapper (FasteSider, Ikon-Logo mv.) bedes man normalt holde sig fra.

Uanset hvor billedet skal ende, skal du have klikket på den pågældende mappe. Den vil være helt tom den første gang, der lægges et billede op.
Mappens navn fremgår desværre ikke af skærmbilledet, når først man står rigtigt.

2 - Upload billedet til serveren

Klik på [Browse...] -knappen nederst. Nu åbner et almindeligt vindue på din PC, som du skal bruge til af finde billedfilen - dvs. den udgave, du lige har tilpasset i størrelse. Når det er sket, vender du tilbage til ovenstående skærmbillede, hvor du klikker på [Start Upload].

Det skulle helst ende med en besked som denne - samtidig med, at en mikroversion af billedet dukker op:

3 - Udvælg billedet

Klik på mikro-udgaven af det billede, du skal bruge. Derved flyttes filnavnet ned i feltet Image URL.
Det sidste, du skal foretage dig i dette skærmbillede, er at klikke på [Indsæt].

Som du måske har gættet, kan man indsætte "gamle" billeder, som allerede ligger på serveren, ved simpelthen at springe punkt 1 og 2 over.

 


C - Placering og finpudsning

Nu er billedet strengt taget placeret på siden, men det står næppe perfekt i forhold til teksten. Flytning op og ned i teksten gøres ved at trække med musen.
Vandret placering: Klik på Edit Image -ikonen

 

 

Vælg parameteren alignment, så billedet står bedst muligt.

Normalt vil dette være enten Left (som placerer billedet til venstre, som det, du kan ser her til venstre for) - eller Right (som placerer billedet til højre, som det med Edit Image -ikonen her over).

 

 

Afslut dette skærmbillede ved at klikke på [Update]

 


Det var det hele. Resultatet kunne f.eks. ligne det herunder.

Det ser jo vældig flot ud i bredformat! - men monstro forfatteren har overvejet, hvad der sker, når det ryger ned i to spalter ... ?

(Scroll ned og se ↓)

 

 

 

 

 

 

 

 

... Sådan her går det, når man ikke overholder, at billedet skal passes til i størrelse.

Hverken WebMaster eller forfatteren af nabo-indlægget bliver alt for tilfredse.
Og ulykken sker måske først, når det næste indlæg lægges op, så overvej lige en ekstra gang, om artiklen er fin under alle forhold!!!

(Problemet ville ikke opstå, hvis det store billede var placeret efter en "Læs mere" -deling. Så vises det kun i enkeltspalte.)