Da Morten rendte af med hekseværdigheden sidste år, vandt han også opgaven som arrangør af Sankt Hansløbet i år. Den slags går ikke helt uden afbræk i hverdagen.
At bo i hus med banelæggeren til et fidusløb betyder nemlig en væsentlig indskrænkning af ens nomale rettigheder. "Gå væk!", "Du må ikke gå ind på dit værelse!" (for der står printeren) og "Absolut ingen adgang!" - betingelser, man bare må vænne sig til

Og selvfølgelig er det mig, og ikke Helle, som kører bilen selve Sankt Hans aften - "Hold øjnene på vejen!". Normalt når jeg at spotte en enkelt eller to poster undervejs - men ikke i år.

Men nu er forberedelserne forbi - kortene er fordelt på en række på jorden - og Morten gennemgår de skrappe regler for tildeling af strafpoint for at komme for sent. Så er der 5 sekunder - 3 - 2 - 1 - Nu! Og stille og roligt snupper man sit kort med de kryptiske postbeskrivelser bagpå. Nu gælder det ikke om at fise rundt som en hovedløs høne, men om at finde en siddeplads og tygge lidt på gåderne. Fem minutter er givet godt ud på planlægning!

Post 18 "pyt (med) søkanten" - hæ-hæ, der er to Pytsø'er, men kun 100 meter mellem dem - den er så godt som klippet.

Post 19 "Postmanden er der mellem 18:25 og 18:40" - Hmm, en post med begrænset åbningstid - men hvor?. Kortet skannes en ekstra gang - halløjsa! - der er kommet en ekstra signaturforklaring på "Postmand".
Så skal vi bare finde det røde kryds. Selvfølgelig lige i nærheden, for Morten skal jo nå derhen og tilbage igen.


Post 17 er en rebus for - ja gæt selv med. Heldigvis har jeg styr på turistbrochurerne, så den får også en cirkel.

Jeg gætter en håndfuld mere: Post 14 "Vestlig punkthøj" - den er helt regulær, og den "blå kartoffel", som post 20 snakker om, kan kun være Store Pytsø...
Nå - så er det ved at være tid til at løbe, og da stort set alle opgivne og gættede poster ligger vest for motorvejen, laver jeg en rundtur der. Jeg skal bare helst ramme åbningstiden for post 19.

Allerede ved den første af de indtegnede poster får jeg et ekstra tip, som udvider rundturen lidt. Nu skal jeg passe på, der ikke går alt for meget opdagelsesrejse i det - der er jo mere end én deadline, der skal nås! Nede nær krydset Helligkildevej / Bybækvej kommer endnu et tip, som strammer noget på tidsplanen - hvis jeg nu napper dén og to ekstra, så har jeg "alt" vest for motorvejen - men går det...?

Undervejs er jeg sikker på, at jeg får løst en af de mere besynderlige gåder, som lyder: "Nordligste indgang til Dama dama's og Cervus nippon's territorium". Det må være kælenavne på et par af de åndsvage rensdyr, der hopper rundt i dyrehaven. Og den nordligste indgang - Piece of Cake!
Nu er dette godt nok et referat, men her kommer en øvelse til læseren: Find et kort over Nørreskoven og find den nordligste indgang til dyrehaven. Når du så har gjort det, prøver du én gang til - denne gang med lineal! Vi var mange, der ikke troede vores egne øjne, da vi gennemgik fiduserne bagefter. Kun Rikke og Lone havde posten - og det var rent held, nemlig!

Med sved på panden nåede jeg Postmanden inden lukketid, og så gik turen under motorvejen. Gassen var dog ved at gå af ballonen, og tiden var ved at rinde ud, så efter fire poster mere drejes næsen skarpt hjemad. Der er altid flere, end man kan nå. Men hovsa - kun ti meter fra den ikke-helt-nordligste indgang til dyrehaven står der en post og griner af mig! Hva' ka' det være? Det kan kun være en "Næsten fanget, næsten overkørt punkthøj", som er klemt inde mellem dyrehegn og vejbane - Hæ, det var 50 points!
Og så hjem og puste ud - uden strafpoints! Denne gang.

Der var flere gåder og hints undervejs på ruten: Kort med indtegnet troldmand (der var en post "250 m nord for troldmandens hat") - 3D kurvemodel af en postplacering - En post, som havde forvildet sig over på et kort over Sønderskoven (Se billedet!) - Et Fotografi af postplaceringen osv. osv.
En af de ondeste af gåderne lød: "Hvor mange dyr havde Moses med i arken?" Med pulsen oppe omkring 100 kan det være lidt svært at huske forskel på de gammel-testamentelige gutter... Jeg var vist ikke den eneste, som røg i med samlede ben og gættede "To af hver".

Mens bålet får fat, tælles pointene sammen. Og efter megen læggen sammen og trækken fra kan ikke blot én, men to nye hekse udråbes.
Nu vil jeg jo ikke skrive, at Lone i virkeligheden er en gammel heks (det kunne også let koste mig førligheden) - men hun har i hvert fald vundet flere gange før! Rikke er derimod en helt ny og ganske ung heks, men hun skal nok blive farlig, når hun skal brygge gåder og snedige postplaceringer til næste år.
Stort til lykke til jer begge to!